Despre proiect

Fundația Comunitară Mureș, în parteneriat cu Asociația Ținutul Secuiesc Verde din Miercurea Ciuc și cu Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, începe un program de educație rutieră pe bicicletă de un an, cu scopul de a spori siguranța rutieră pentru bicicliștiși creșterea numărului de persoane care aleg ca mijloc de transport în deplasările lor zilnice bicicleta în localitatea Tîrgu Mureș, Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, contribuind astfel la cresterea calității mediului urban prin reducerea poluării aerului și fonice.
Scopul

 

Numărul de beneficiari direcți va fi 150 de liceeni participanți la cursul Academia Velo și peste 25000 beneficiari ai materialelor de conștientizare despre situații periculoase din trafic.

Succesul proiectului se va concretiza și prin extinderea rețelei Academia Velo în mai multe orașe din România pentru a crește numărul bicicliștilor educați în trafic, cât și prin informarea bicicliștilor și șoferilor asupra pericolelor la care pot fi supuși bicicliștii.

1. Realizarea unui program pilot de educație rutieră

a.  Realizare de materiale didactice:

- traducerea manualului BringaAkademia în limba română și corelarea cu legislația rutieră din România – manualul va avea 4 secțiuni cunoștințe legate de legislația rutieră, verificarea stării tehnice a bicicletei (și a echipamentelor obligatorii), exerciții pe biciclete, cunoștințe legate de cicloturism

- elaborarea de chestionare specifice bicicliștilor – 5 seturi cu câte 20 de întrebări

b.  Dezvoltarea pistei de îndemânare existente și a infrastructurii fundației 

- achiziționare de indicatoare rutiere, conuri

- achiziționare sistem de sonorizare

- achiziționare cort pentru activitățile outdoor 


c.  Realizarea unui pachet de absolvent pentru cei care au absolvit Academia Velo (diplomă, husă reflectorizantă pentru geantă, dotarea bicicletelor cu echipamente reflectorizante și lumini)

d.  Realizarea de cursuri practice pentru 15 grupe a câte 10 elevi din liceele din Tîrgu Mureș.

 

2. Conștientizarea participanților la trafic (bicicliști și șoferi) 

a.  obținerea datelor statistice de la Serviciile Rutiere locale despre accidentele rutiere în care au fost implicate bicicliști (număr, cauze), pietoni și șoferi, analiza acestor date și prezentarea publicului – și demontarea mitului că deplasarea pe bicicletă este mai periculoasă decât alte mijloace de transport

b. realizarea unui studiu despre obiceiurile mobilității liceenilor

c. tipărire materiale de conștientizare (broșură cu 10 cele mai frecvente tipuri de accidente și flyere cu diferite mesaje – Fii vizibil in trafic, postere pe autobuze, materiale audio)

   

 
 

d. organizarea unui eveniment de conștientizare și distribuire materiale informative (Critical Mass –septembrie 2015)